رشد مغز جنین در دوران بارداری

رشد پیش از تولد شامل سه دوره است که برای بلوغ جنین تعیین کننده خواهد بود: دوره قبل از جنین که از لقاح تا هفته سوم بارداری می رود، دوره جنینی از هفته چهارم تا هشتم بارداری و دوره جنینی از هفته سوم بارداری. هفته نهم تولد در این دوره های مختلف است که مغز کودک شکل می گیرد و اولین بلوغ خود را تجربه می کند که در بزرگسالی یعنی حدود 25 سالگی به پایان می رسد. بنابراین مهم است که از مراحل رشد مغز کودک در دوران بارداری مطلع شوید تا اطمینان حاصل شود که روند به خوبی پیش می رود و در نتیجه از ناهنجاری هایی مانند آنسفالی یا اسپینا بیفیدا جلوگیری می شود.

رشد مغز جنین در دوران بارداری

پیدایش مغز انسان

از دوره جنینی، یک صفحه عصبی ایجاد می شود که منشا سیستم عصبی است. پس از بلوغ لوله عصبی را می دهد که در طول هفته ها طولانی تر و طولانی تر می شود. قسمت بالایی این لوله عصبی با بسته شدن در حدود هفته ششم یا هفتم یک برآمدگی تشکیل می دهد و در نتیجه مغز ایجاد می شود، در حالی که قسمت پایینی به نخاع و شبکه عصبی جدا می شود.

پس از تشکیل مغز، جهش های متعددی در طول 21 هفته آینده با سرعت تقریباً 5000 نورون در ثانیه انجام می شود. ما در ابتدا 3 قسمت اصلی خواهیم داشت: مغز پیشانی، مغز میانی و مغز عقب که در نهایت 5 قسمت قطعی مغز را به دست می‌آورند: تلانسفالن، دی انسفالون، مغز میانی، متانسفالون و میلنسفالون.

در هر سه ماهه، مغز جنین با سرعت اوج صعودی رشد می کند. و به عنوان مرکز عملیاتی هر انسان، باعث ایجاد عملکردهای اصلی می شود که در طول بارداری احساس می شود. معاینات قبل از تولد مانند سونوگرافی امکان نظارت بر بلوغ مغز را فراهم می کند که به نوعی سلامت عمومی نوزاد را تضمین می کند.

رشد مغز قبل از تولد در هر سه ماهه

ساختار مغز انسان بسیار پیچیده است. ارتباط بین قسمت های مختلف آن و بقیه بدن توسط نورون ها تضمین می شود. این سلول عصبی که واحد عملکردی پایه سیستم عصبی است در مقادیر زیادی رشد می کند تا به بلوغ جنین اجازه دهد.

سه ماهه اول

به دنبال ایجاد لوله عصبی و تمایز تدریجی آن، مغز از جنین اولویت خواهد داشت. این عضوی خواهد بود که در سه ماهه اول سریعترین رشد را خواهد داشت و تقریباً نیمی از وزن و اندازه جنین را تشکیل می دهد. جریان نورون‌ها مهم خواهد بود و میلیون‌ها نفر محاسبه می‌شود، زیرا این آنها هستند که وظیفه دشوار انتقال اطلاعات در طول رشد را بر عهده خواهند داشت.

سه ماهه دوم

سه ماهه دوم ادامه بلوغ مغزی سه ماهه اول است. کار نورون ها به ثمر نشسته و به سایر اندام ها و همچنین حرکات بازتابی که توسط ساقه مغز کنترل می شود، اجازه شکل گیری مشخص را می دهد. این ناحیه از مغز که در طول دوم به اندازه کافی توسعه یافته است، در ارتباط مستقیم با نخاع به کودک این امکان را می دهد که به دنبال صدای بلند بیرونی حرکات رفلکس داشته باشد.

در این دوره تقریباً تمام قسمت های مغز تشکیل می شود. چرخه خواب کودک شروع می شود و مادر می تواند آن را احساس کند. می تواند با اطمینان مشخص کند که آیا
جنین خواب است یا بیدار. او به طور خاص به حرکات مادرش و صداهای اطراف توجه خواهد کرد.

سه ماهه سوم یا مرحله نهایی بلوغ مغز قبل از تولد

در سه ماهه سوم با بالغ شدن مغز، اندازه سر نوزاد سه برابر می شود. پیچ خوردگی های قشر مغز بیشتر شده و تمایز چپ و راست مغز موثر خواهد بود. مخچه که حرکات ارادی حرکتی کودک را کنترل می کند نیز رشد خواهد کرد. برخلاف حرکات رفلکس سه ماهه دوم بارداری که توسط ساقه مغز ایجاد می شود، کودک به طور داوطلبانه به محرک های محیطی داخلی و خارجی پاسخ می دهد.

برای تقویت رشد مغز نوزاد چه باید کرد و از چه مواردی باید اجتناب کرد؟

اگرچه پس از بلوغ طبیعی، مغز جنین برای رشد مناسب نیاز به تقویت دارد. این پیوند نزدیک به مادر است و با 4 نوع تبادل از طریق جفت ایجاد می شود: حمل و نقل غیرفعال، انتقال فعال، حمل و نقل تسهیل شده و انتقال بین سلولی. رشد و عملکرد مناسب جفت منجر به رشد خوب جنین می شود. در واقع رژیم غذایی مادر و عادات بهداشتی او تاثیر مثبت یا منفی بر رشد مغز نوزاد خواهد داشت.

فولات نوعی ویتامین B است که برای رشد طبیعی سیستم عصبی جنین ضروری است. بنابراین باید مصرف شود زیرا نوزاد هنوز به اندازه کافی تولید نمی کند. در غذاهای خاصی مانند سبزیجات سبز، همچنین در ویتامین های دوران بارداری تجویز شده توسط متخصصان پزشکی وجود دارد. همچنین رژیم غذایی غنی از اسیدهای چرب بر بلوغ مغز که از بافت چربی تشکیل شده است تأثیر زیادی می گذارد. و امگا 3 موجود در ماهی هایی مانند ماهی خال مخالی یا سالمون ترجیح داده می شود.

از طرفی باید از مصرف الکل در دوران بارداری، دخانیات و سایر داروها پرهیز کرد. و به دلایلی، اعمال آنها برای مغز جنین منفی بوده و حتی عوارض جبران ناپذیری به همراه خواهد داشت. بیماری‌ها و عفونت‌ها به یک شکل پیش می‌روند و بنابراین باید بسیار دقیق تحت نظر قرار گیرند. آنچه مادر را تحت تأثیر قرار می دهد به نوعی بر جنین تأثیر می گذارد.

در طول ویزیت های مختلف قبل از تولد، از توصیه های کاربردی و مهم برای رشد مناسب جنین بهره مند می شوید. به غیر از غذا، عوامل روانی مانند استرس، توجه، دلبستگی و غیره نیز نقش مهمی در بلوغ مغز نوزاد خواهند داشت. از آنجایی که نسبت به عوامل محیطی بسیار پذیرا و حساس است، بدون شک بر او تأثیر می گذارد.

دکتر آزاده مکری

با بیش از ده سال فعالیت تخصصی و انجام بیشمار سونوگرافی و ارائه خدمات تخصصی سونوگرافی و رادیولوژی

تمرکز بر ارائه خدمات فوق تخصصی سونوگرافی های زنان، جنین، پستان و اطفال بوده ولی کلیه سونوگرافی های بانوان و رادیوگرافی های ساده و رنگی

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
Call Now Buttonتماس سریع