سونوگرافی داپلر عروق پا + نحوه انجام آن مرحله به مرحله

سونوگرافی داپلر عروق پا روشی است که با استفاده از امواج صوتی تصاویری از رگ‌های پا تهیه می‌نماید. این روش غیرتهاجمی در اغلب موارد در جهت بررسی لخته‌های خون (اختلالی که تحت عنوان ترومبوز ورید عمقی شناخته می شود) در رگ‌های پا استفاده می‌شود.

مکانیسم انجام سونوگرافی داپلر عروق پا

این روش تشخیصی یک آزمایش کاملاً بدون درد و ایمن می‌باشد. برای تهیه تصاویر سونوگرافی از یک مبدل و ژل استفاده می‌شود. پس از اعمال ژل روی پوست بدن، امواج صوتی در فرکانس بالا از طریق پروب به بدن منتقل می‌شود، کاوشگر پژواک صداهای دریافتی را به کامپیوتر منتقل می‌نماید و پس از پردازش به صورت تصاویر زنده روی مانتیور نمایش می‌دهد.

هنگامی که امواج صوتی به یک جسم برخورد می‌نمایند به عقب باز می‌گردند که به این عمل پژواک گفته می‌شود، اندازه‌گیری پژواک دریافت شده می‌تواند فاصله، اندازه، شکل و قوام جسم را تعیین نماید. در پزشکی از این امواج جهت بررسی ظاهر اندام‌ها، بافت‌ها، توده‌ها و عروق استفاده می‌شود.

 مزیت دریافت تصاویر زنده، مشاهده ساختار و حرکت اندام‌های داخلی بدن می‌باشد، به همین علت جهت مشاهده جریان خون و هرگونه انسداد و اختلال در وریدهای پا، سونوگرافی یکی از دقیق‌ترین روش‌های تشخیصی می‌باشد که بدون ایجاد کوچکترین درد و یا عارضه‌ای عمل می‌نماید.

مکانیسم انجام سونوگرافی عروق پا

بیشتر بخوانید: سونوگرافی کالر داپلر

علل انجام سونوگرافی داپلر عروق پا

  • بررسی ترومبور ورید عمقی

یکی از دلایل رایجی که سونوگرافی از ورید عمقی پا تجویز می‌شود جستجو جهت یافتن لخته‌های خون در رگ‌های پا می‌باشد، این وضعیت تحت عنوان ترومبوز ورید عمقی شناخته می‌شود، در صورتی که این لخته‌ها به سرعت شناسایی و درمان نشوند ممکن است از طریق گردش خون به ریه‌ها راه پیدا کنند و منجر به آمبولی ریه شود.

  • بررسی تورم مزمن پا

افرادی که دچار بیماری واریس هستند با آسیب دریچه‌هایی که جریان خون به سمت قلب را باز نگه می‌دارند ممکن است دچار تورم طولانی مدت و مزمن در پا شوند، سونوگرافی از وریدهای پا می‌تواند هر گونه آسیب به این دریچه‌ها و جریان خون غیرطبیعی را شناسایی نموده و جهت انتخاب بهترین روش درمان به پزشک کمک نماید.

  • هدایت سوزن یا کاتتر به داخل ورید

جهت انجام برخی از جراحی‌ها سوزن یا کاتترهایی از طریق ورید پا به سمت قلب هدایت می‌شود، با سونوگرافی از ورید پا می‌توان ابزار جراحی را به خوبی کنترل نموده و از آسیب به اعصاب یا سایر عروق جلوگیری نمود.

  • بررسی هرگونه انسداد در جریان خون
  • بررسی وضعیت کلی رگ‌های خونی پا
  • تشخیص تومورها و یا ناهنجاری‌های مادرزادی عروق خونی پا
  • بررسی علت کاهش یا عدم خونرسانی به اندام‌های مختلف مانند بیضه‌ها و یا تخمدان‌ها

آمادگی‌های پیش از سونوگرافی داپلر عروق پا

در برخی مواقع ممکن است لازم باشد که از 6 تا 8 ساعت پیش از انجام سونوگرافی از خوردن و آشامیدن پرهیز نمائید اما در اکثر موارد احتیاج به هیچ گونه آمادگی خاصی وجود ندارد. پیش از حضور در مرکز سونوگرافی هرگونه جواهر و یا اشیاء زینتی در بدن خود را خارج نمائید. لباس‌های راحت و گشاد بپوشید تا در صورت لزوم بتوانید به راحتی آنها را تعویض نمائید. در برخی مواقع ممکن است لازم باشد لباس‌های مخصوص به تن نمائید.

نحوه انجام

پس از اینکه لباس مخصوص سونوگرافی را پوشیدید، روی تخت مخصوص باید دراز بکشید. تکنسین مقداری ژل را بر قسمت‌های مختلف پا اعمال می نماید سپس پروب را در نواحی مختلف قرار می‌دهد، با حرکات پروب به سمت‌های مختلف تصاویر اولتراسوند روی مانیتور قابل مشاهده می‌باشد. گاهی جهت دریافت تصاویر دقیق ممکن است تکنسین از شما بخواهد که برگردید. در پایان ژل با استفاده از دستمال کاغذی یا حوله پارچه‌ای پاک خواهد شد و شما می‌توانید تا آماده شدن پرینت تصاویر و گزارش پزشک در اتاق انتظار منتظر بمانید. سونوگرافی از عروق پا ممکن است به حدود 30 تا 45 دقیقه زمان نیاز داشته باشد.

مزیت انجام سونوگرافی داپلر ورید پا

  • این روش کاملاً بدون درد و کم تهاجم می‌باشد.
  • نتایج آزمایش در مدت کوتاهی آماده می‌شود.
  • امواج صوتی برخلاف اشعه ایکس هیچ گونه زیانی برای بدن ندارد.
  • نتایج حاصل از سونوگرافی وریدهای پا دارای قدرت تشخیص بالای می‌باشند.
  • انواع لخته‌های خون و یا گرفتگی عروق پا به صورت دقیق قابل شناسایی می‌باشند.

محدودیت‌های روش سونوگرافی عروق پا

رگ‌های عمیق زیر پوست به خصوص رگ‌های کوچکی که در ساق پا قرار دارند ممکن است در تصاویر سونوگرافی به سختی دیده شوند، اما با توجه به اینکه اغلب مشکلات در وریدهای بزرگ به وجود می‌آیند بنابراین می‌توان گفت سونوگرافی از وریدهای پا یکی از دقیق‌ترین ابزار تشخیصی می‌باشند.

❌عوارض سونوگرافی عروق پا

در سونوگرافی از امواج صوتی استفاده می‌شود که کاملاً بی‌خطر می‌باشند بنابراین هیچ گونه عارضه‌ی خطرناک و شناخته‌ای در این روش وجود ندارد و پس از تجویز توسط پزشک می‌توانید بدون هیچ گونه نگرانی این آزمایش را انجام دهید.

دکتر آزاده مکری

با بیش از ده سال فعالیت تخصصی و انجام بیشمار سونوگرافی و ارائه خدمات تخصصی سونوگرافی و رادیولوژی

تمرکز بر ارائه خدمات فوق تخصصی سونوگرافی های زنان، جنین، پستان و اطفال بوده ولی کلیه سونوگرافی های بانوان و رادیوگرافی های ساده و رنگی

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه
Call Now Buttonتماس سریع