تشخیص کبد چرب با سونوگرافی و راه های درمان آن
بیماری کبد چرب یک بیماری کبدی است که در آن کبد “چرب” می شود. اغلب با چاقی، دیابت، فشار خون بالا، مصرف الکل یا کلسترول بالا همراه است. اغلب، با اعمال چند تغییر ساده در سبک زندگی افراد مبتلا، می توان از این بیماری پیشگیری یا از بین برد. بیماری کبد چرب از نوع بیماری های خاموش است و به آن ارتشاع چربی دربافت چربی می گویند.
برای تشخیص کبد چرب امروزه روش های تصویر برداری بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد از جمله : سونوگرافی کبد، ام ار ای، سیتی اسکن و… بیماری کبد چرب یک بیماری کبدی است که با مصرف الکل یا بیماری مزمن همراه است. راه های ساده ای برای پیشگیری از آن و همچنین درمان هایی برای مبارزه با آن وجود دارد. توصیه های پزشکان در مورد لیوی را برای شناسایی و درمان او کشف کنید.
انواع بیماری کبد چرب غیر الکلی
ما می توانیم در مورد دو نوع مختلف از بیماری کبد چرب غیر الکلی صحبت کنیم.
- استئاتوز ساده کبدی
بیماری ساده کبد چرب به این معنی است که شما در کبد خود چربی دارید، اما هیچ التهاب یا آسیب سلول های کبدی ندارید. معمولا بدتر نمی شود و مشکلات کبدی ایجاد نمی کند. اکثر افراد مبتلا به NAFLD (بیماری کبد چرب غیر الکلی) کبد چرب دارند اما هیچ عارضه دیگری ندارند.
- استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH)
استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) بسیار جدی تر از بیماری ساده کبد چرب است. NASH به این معنی است که شما التهاب کبد دارید. التهاب و آسیب به سلول های کبدی که در NASH رخ می دهد، می تواند به مرور زمان منجر به مشکلات جدی مانند فیبروز، سیروز و سرطان کبد شود.
علائم بیماری کبد چرب چیست؟
کبد چرب تا اواخر بیماری بیصدا ایجاد میشود، به همین دلیل است که اکثریت قریب به اتفاق مبتلایان از ابتلا به آن بیاطلاع هستند.
علائم بیماری کبد چرب عبارتند از:
- درد در شکم و احساس نفخ
- تورم شکم و پا (ادم)
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع
- ظاهر زرد (تغییر رنگ زرد پوست و چشم)
- خستگی
- ضعف
- یک حالت گیج
عوارض بالقوه کبد چرب چیست؟
کبد عضوی با ظرفیت بازسازی فوقالعاده است و اغلب افراد مبتلا به بیماری کبد چرب در صورت اتخاذ عادات سبک زندگی که به بهبود کبدشان کمک میکند، مشکل عمدهای ندارند. از سوی دیگر، استئاتوز کبدی می تواند در دراز مدت با تبدیل به سیروز یا سرطان کبد جدی شود.
کبد چرب چگونه تشخیص داده می شود؟
بافت کبد با باقی قسمت های بدن مقایسه می شود و از این طریق می توان به بیماری کبد چرب پی برد. روش دیگری به نام فیبرواسکن وجود دارد که نوعی سونو است، با این روش، امواج ماورای صوت را به داخل کبد می فرستند و به این صورت نوع و شدت ضایعه تشخیص داده خواهد شد.
نحوه تشخیص کبد چرب
سونوگرافی از متداول ترین دستگاه ها برای تشخیص کبد چرب است. میزان حساسیت دستگاه سونو گرافی 60تا100 درصد و میزان اختصاصی بودن آن 77تا96درصد اندازه گیری شده است. با وجود آنکه حساسیت دستگاه ام آر ای 81 و اختصاصی بودن 100درصد است اما سونوگرافی بسیار رایج تر است. علاوه بر موارد گفته شده به صرفه بودن ، در دسترس بود و میزان آسیب کم دستگاه بسیار مهم است و درانتخاب بیمار و پزشک تاثیر به سزایی دارد. بنابراین سونوگرافی برای تشخیص کبد چرب در راس سایر دستگاه ها قرار دارد.
نحوه سونوگرافی کبد چرب
قبل از سونوگرافی کبد چرب معمولا توصیه می شود، افراد ناشتا باشند. به هیچ وجه مصرف چربی یا غذاهای چرب توصیه نمی شود. دستگاه سونو گرافی روی بدن قرار می گیرد ( معمولا بیمار به حالت پهلو باید باشد.) امواج عبور کرده و درنهایت این امواج پیامی را ایجاد می کنند و پس از تفسیر داده ها، تصاویر بر روی رایانه نمایان شده و پزشک تشخیصات لازم را می دهد. معمولا در کمتراز 30 دقیقه سونوگرافی انجام خواهد شد و پس از آن عارضه و مشکلی برای بیمار وجود نخواهد داشت.
علت رسوب چربی در بدن چیست؟
رسوب چربی دلایل گوناگونی دارد که در ادامه به آن ها خواهیم پراخت:
- به علت مصرف الکل چربی رسوب می کند.
- دلایلی غیر الکلی نیز برای رسوب چربی وجود دارد مانند: دیابت مقابل به انسولین، سندروم های متابولیک
- در هر زمانی که بدن دچار اختلال در سوخت و سازشود، ممکن است چربی رسوب کند.
- داروهای خاص،به مقدار زیاد مصرف شود
- هپاتیت های ویروسی
- نوع تغذیه و رژیم در طول زندگی ( برخی از افراد تغذیه نادرستی دارند برای مثال: چربی و غذاهای چرب را زیاد مصرف کرده، اما سبزیجات و میوه ها را به مقدار مناسب مصرف نمی کنند.)
- وراثت ( از آخرین دلایل برای ابتلا به کبد چرب می باشد.)
کبد چرب چقدر شایع است؟
به طور کلی شیوع بیماری کبد چرب 15درصد است، اما عوامل مختلفی این اعداد و ارقام را جا به جا می کند.
- در افرادی که الکل مصرف می کنند میزان شیوع 5 درصد است.
- کسانی که چربی خون دارند میزان شیوع 7 درصد است.
- اگر افرادی علاوه بر چاقی ، الکل نیز مصرف کنند، احتمال شیوع 95 درصد است.
درمان استئاتوز کبدی
کبد عضوی است با ظرفیت بازسازی بی نظیر. برای بیماران مبتلا به استئاتوز زودرس کبدی، اتخاذ یک رژیم غذایی مناسب با چربی کمتر، سبزیجات و میوه های بیشتر باعث کاهش وزن و پسرفت استئاتوز می شود. برای کسانی که کبد چرب مرتبط با مصرف الکل دارند، ترک الکل به خودی خود یک درمان است. علاوه بر این اقدامات، درمان هایی برای مبارزه با کلسترول بالا (کلسترول اضافی) و تری گلیسیرید اضافی، در صورت وجود، به شما پیشنهاد می شود. بیماران دیابتی نیز باید درمان دیابت خود را دریافت کنند.
کدام رژیم ها را اتخاذ کنیم؟
پیروی از یک رژیم غذایی مناسب و همراهی یک متخصص تغذیه از ابزارهای اساسی برای مقابله با این بیماری است. بهتر است از سبزیجات، میوه ها، اسیدهای چرب با منشاء گیاهی (مانند روغن زیتون)، ماهی های خاص و گوشت های بدون چربی استفاده کنید.
با بیش از ده سال فعالیت تخصصی و انجام بیشمار سونوگرافی و ارائه خدمات تخصصی سونوگرافی و رادیولوژی
تمرکز بر ارائه خدمات فوق تخصصی سونوگرافی های زنان، جنین، پستان و اطفال بوده ولی کلیه سونوگرافی های بانوان و رادیوگرافی های ساده و رنگی